Wil je inzicht in de statistieken van je website zoals pageviews en aantallen bezoekers? Dan kun je Google Analytics activeren om dit inzicht te krijgen. In dit stappenplan leggen we uit hoe je een Google Analytics account aanmaakt en de tracking code toevoegt aan je Praktijkinfo website.

Activeer in 7 stappen je Google Analytics account

1. Maak een Google account aan of log in met je Google account op https://accounts.google.com

2. Activeer Google Analytics via https://marketingplatform.google.com/about/  en klik op “kosteloos beginnen”

Wanneer je wordt gevraagd om in te loggen, gebruik dan het aangemaakte Google account.

3. Maak hier het analytics-account voor je website aan door alle stappen te doorlopen en de verplichte velden in te vullen. 

Hier maak je een account en een ‘property’ aan. Daarnaast vul je enkele basis bedrijfsgegevens in. Ook geef je akkoord op enkele instellingen. Lees deze eerst even goed door.

De accountnaam kan gelijk zijn aan de praktijknaam en de ´property´ verwijst naar de website waar de statistieken worden afgelezen (bijvoorbeeld testpraktijk.praktijkinfo.nl).

4. Als je alle stappen hebt doorlopen, wordt er vervolgens een tracking code aangemaakt.

De trackingcode kun je vinden als je onder ´property instellingen´ gaat naar trackinginfo. Daar zie je trackingcode staan.

Als je op trackingcode hebt geklikt, zie je het volgende scherm. Hierin staat de trackingcode weergegeven (UA-…….. of G-… voor Google Analytics 4). Let op trackingcodes zijn per website uniek. Heb je meerdere websites maak dan meerdere properties aan.

5. Kopieer het tracking id (de UA of G-code) en log in op de PIA van je website. 

6. Ga in de PIA naar praktijkinstellingen

Je ziet het volgende scherm:

Vul bij het veld Google Analytics-code het tracking ID in. En klik op de blauwe knop ‘bijwerken’. Vanaf nu worden de website gegevens gemeten op je website. Let op: historische data worden niet gemeten. Dus het moment van invoeren van de code is het moment dat de statistieken gemeten worden en zichtbaar zijn in Google Analytics.

7. Ga na een week naar analytics.google.com en log in. Hier zijn je statistieken nu zichtbaar.

TIP: om goed gebruik te kunnen maken van Google Analytics is het raadzaam om een online cursus te volgen of je in te lezen in de basis van Google Analytics.